Vaše příběhy a úvahy

Migrény jako reakce na očkování vakcínou FSME IMMUN (klíšťová encefalitida)

Dobrý den,

jsem čerstvá babička. V souvislosti s narozením našeho prvního vnoučka jsem začala sbírat informace o očkování. A vlastně teprve nyní se mi objasnila příčina záchvatů migrén, které mívala jedna z mých dcer kolem svých 17 a 18 let. S těmi migrénami se dcera potýkala asi rok a půl. Začaly zcela náhle, pořád jsem přemýšlela proč, co je spouštěčem. Tehdy si dcera vyměnila polštář na spaní, tak jsem se domnívala, že na vině je špatná poloha hlavy ve spánku. Vrátili jsme starý polštář a migrény neustávaly, takže jsem si až donedávna myslela, že to bylo nějakými změnami v pubertě.

Až nyní mě napadlo podívat se do příbalového letáku vakcíny FSME IMMUN (proti klíšťové encefalitidě), kterou jsem tenkrát nechávala děti (od jejich asi 7 let) naočkovat a poté přeočkovávat. No a našla jsem je tam. Přesně ty samé příznaky, se kterými se dcera tehdy potýkala: bolest za okem, poruchy vidění, světloplachost, brnění jazyka a půlky těla, nevolnost. Pravděpodobnost výskytu těchto nežádoucích účinků je na letáku popisovaná jako 1:1000. Tenkrát jsem byla opravdu zoufalá, ze začátku se migrény objevovaly s kratší než týdenní periodicitou a bylo mi dcery opravdu hodně líto. Pátrala jsem, jak jí pomoci. Začala chodit k homeopatovi a intervaly migrén se postupně prodlužovaly, až asi po roce a půl, dvou letech, ustaly. Vlastně ale až do přečtení toho příbalového letáku ve mně byla stále špetka strachu, kdy se zase migréna objeví.

Hodně se mi nyní, když jsem zjistila pravou příčinu našeho trápení, ulevilo. Zároveň mě ale vyděsilo, že podle letáku mohlo se stejnou pravděpodobností (1:1000) dojít k propuknutí roztroušené sklerózy. Nikdy bych si nemyslela, že budeme jedni z tisíce, ale stalo se to, ani nevím jak. Obvodní lékařka tehdy po žádných příčinách nepátrala, očkování ji vůbec nenapadlo. Stejně tak neurolog, ke kterému nás poslala; jen nám dal silné prášky a vizitku na „dospělého“ neurologa s tím, že dcera bude mít migrény po zbytek života.

Po této zkušenosti všem velmi doporučuji číst příbalové letáky a porovnávat pravděpodobnosti výskytu nežádoucích účinků s pravděpodobností výskytu nemocí, proti kterým je očkováno. Pravděpodobnost propuknutí roztroušené sklerózy v důsledku očkování je dvakrát vyšší než pravděpodobnost onemocnění klíšťovou encefalitidou, pokud naočkovaní nebudete…

Hodně štěstí.

Hana Rejmanová