Legislativa Naše články a stanoviska

Usilujeme o změny v systému očkování. Věříme, že společně to dokážeme!

Ministerstvo zdravotnictví nám pořádně nakládá. Otevírá zákon o ochraně veřejného zdraví a zároveň připravuje nový zákon o odškodnění újmy způsobené očkováním.

Stávající zákon o ochraně veřejného zdraví nastavuje mimo jiné podmínky přijímání dětí do mateřských škol a na školy v přírodě a zotavovací akce. Ovšem v právě navrhované novele se vůbec nepočítá se změnami týkajícími se přijímání dětí.

Zcela nový zákon o odškodnění může pomoci poškozeným a jejich rodinám, nebo naopak nastavit komplikovaná pravidla, v důsledku čehož nebude odškodněn téměř nikdo.


Úpravy zákona o ochraně veřejného zdraví i odškodňování újmy způsobené očkováním byly přislíbeny již v roce 2015! Evidentně šlo jen o uspokojení zájmu veřejnosti bez ochoty cokoliv změnit.

Naše hlavní návrhy k oběma zákonům si můžete přečíst např. ZDE a ZDE. Oficiální připomínky k návrhu zákona o odškodnění jsou ZDE.

Pro nás to je výzva a zrovna teď potřebujeme více než kdy dříve vaši podporu! Právě nyní se nabízí šance dosáhnout alespoň některých změn v systému očkování v České republice.

Sháníme dobrovolníky, kteří by chodili s našimi požadavky za politiky (ve svém kraji), ale také dárce, kteří nás podpoří finančně.

Naší prací bude především koordinace dobrovolníků, schůzky s poslanci a senátory, příprava materiálů pro schůzky i zpracovávání výstupů z nich, vyřizování telefonátů a e-mailů a připomínkování návrhů znění zákonů.

Zapojte se do prosazování lepších podmínek pro vaše děti a jejich zdraví a za možnost volby.

Podpořte naše úsilí prosadit změny na darujme.cz nebo nám napište na [email protected] a vyžádejte si materiály k jednání s politiky.