COVID-19

Lidé protestují proti vládním opatřením

Tisková zpráva
Praha, 25. srpna 2020

Dne 17. srpna 2020 vyhlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch společně s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou nová pravidla nošení roušek platná od 1. září 2020.
V následujících dnech byla povinnost různě upřesňována a pozměňována.
Kvůli velké nevoli občanů byla povinnost nosit roušky nakonec zmírněna. Ale to nestačí – občané vyráží do ulic.

„Snad každý vidí, jaká to je smutná komedie. Nevíme, zda se smát, nebo brečet. Dosud jsme byli svědky pouze restrikcí, náhlých změn životních jistot, odebírání našich práv a svobod. A vláda očividně hodlá pokračovat, a to si už nemůžeme nechat líbit,“ říká organizátor demonstrace v Praze a Plzni Ivan Sochor.

Nový, dosud neznámý druh koronaviru se objevil koncem roku 2019. Postupně se rozšířil do celého světa a každý stát k jeho potlačení a ochraně zdraví svých občanů volil jinou strategii. Byli jsme svědky mírných zásahů do životů lidí, až po radikální omezení pohybu, vzdělání, zaměstnání, péče o zdraví. V České republice byla takřka z hodiny na hodinu zavedena plošná karanténa, kdy lidé měli povoleno vyjít ze svých domovů jen ve striktně vymezených situacích. K tomu přibyla další omezení, a to zejména nemožnost podnikat či dostat kvalitní zdravotní péči. I když občané tehdy nevěděli, do jaké situace se ráno probudí, podvolili se odebrání svých práv a svobod, aby pomohli v boji proti koronaviru. Protože se nevědělo, co vše může napáchat.
Po tři čtvrtě roce existují spousty statistik a studií nejen o samotné nemoci, ale také o dopadu různých omezení. Svět odborníků se dle všeho rozdělil na dva tábory – vládní a nevládní odborníci. Zatímco ti vládní si za zavřenými dveřmi vymýšlejí různé restrikce, ti nevládní se proti nim ohrazují a nabízejí jiná možná řešení, která tolik neovlivní život občanů a ekonomiku státu.

„Není možné, aby obyvatelstvo bylo manipulováno a podléhalo politické vůli. Odmítáme, aby bez jakékoliv diskuze byla omezována lidská práva a svobody. Lidé žijí kvůli opatřením Vlády ČR v trvalé nejistotě, zvyšuje se nezaměstnanost, prohlubuje se státní dluh. Současná vláda situaci absolutně nezvládá, tak se snaží zalepit nám pusu sliby a seniory penězi,“ zlobí se organizátor.

Na protestních akcích vystoupí odborníci, ale i obyčejní lidé, kteří promluví o tom, jak jim vládní opatření zasáhla do života.  

Demonstrací chceme vrátit původní význam slovům jako svoboda a demokracie.

  • Chceme jasnou definici epidemie Covid-19. Kolik nemocných na 100 000 obyvatel musí být, aby byla vyhlášena epidemie. 
  • Chceme, aby pozitivní lidé nebyli směšováni s opravdu nemocnými.
  • Chceme, aby média o situaci informovala objektivně a přestala obyvatelstvo děsit.
  • Chceme před jakýmkoliv opatřením odbornou a veřejnou diskuzi.
  • Chceme, aby každé opatření vydané vládou bylo zdůvodněné.
  • Chceme ukončení legislativní nouze – není možné vydávat zákony tak důležité pro lid v takto zrychlených řízeních.
  • Chceme znát složení odborných komisí a zápisy z nich.
  • Chceme mít možnost odmítnout vakcinaci, v žádném případě nesmí být v povinném, ani vymáhacím režimu, a to pro žádnou skupinu lidí.
  • Požadujeme vytvoření přehledu státních výdajů a příjmů od vyhlášení karantény dodnes. Chceme znát konkrétní položky, které stát financoval, a naopak jak vydělával, a to v porovnání s předchozími lety. Zajímá nás, proč byl vytvořen takový schodek a proč je dál prohlubován.
  • Vyzýváme Vládu ČR k převzetí odpovědnosti za veškeré škody, které napáchala v rámci boje proti nemoci covid-19. Chceme, aby o životech lidí rozhodovali kompetentní lidé na základě skutečných dat, ne podle momentální politické atmosféry, jak se kdo vyspí, případně kdo má lepší lobbing.

Každý z nás má moc a sílu bojovat za svobodu a smysluplné řešení koronavirové krize.