Naše články a stanoviska V médiích

Stát nakoupil milion vakcín, které odmítali i politici-lékaři

Někdy si nedáme jedna a jedna dohromady, ani kdyby nám to vysvětloval sám Albert Einstein. Média a odborníci mají však jasno – za současné epidemie spalniček, černého kašle a příušnic mohou odmítači očkování. Je třeba přitvrdit, všem rozdat pokuty, nedoočkované děti nepouštět do kolektivu, nežádoucí účinky bagatelizovat, vakcíny vychvalovat… A to všechno, abychom zvýšili proočkovanost a ochránili populaci.

Tohle se však nedělo, když očkování odmítali politici-lékaři v roce 2009. Byli skupinou, která se mohla nechat zdarma očkovat proti viru A/H1N1, tzv. prasečí chřipce. „Pokládám to za naprostou hloupost, strašení lidí. Zásadně to odmítám a budu všemi prostředky bojovat za to, aby očkování proti této banální chorobě bylo dobrovolné,“ řekl Právu jeden z poslanců(1)

Pandemie prasečí chřipky si během přibližně ročního trvání vyžádala na celém světě přes 18 tisíc lidských životů, z toho 102 v České republice. Stát se rozhodl nakoupit milion dávek vakcíny Pandemrix za přibližně 222 milionů korun.(2) Bezplatně očkováni měli být přednostně lidé důležití pro chod státu, např. armáda a zdravotníci.

Očkování? Odmítáme a máme na to právo!

O nařízení nechat se očkovat se sice mluvilo, ale nakonec jej lékaři povinné neměli. Mnozí z nich však preventivně očkování odmítali kvůli obavám z vedlejších reakcí. „U nás se zhruba polovina zdravotníků očkování brání. Argumentují tím, že to může uškodit jejich imunitě a že by u nich mohla vypuknout autoimunní choroba. Ale že by vakcína skutečně něco takového mohla způsobit, se prozatím neprokázalo,“ řekla HN Stanislava Šimková, primářka infekční kliniky pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.(3)

Profesorka trestního práva Dagmar Císařová z Právnické fakulty UK se tehdy vyjádřila, že očkování může každý člověk odmítnout s odvoláním na Listinu základních práv a svobod: „Je to součást lidských práv. Pokud by se jich někdo chtěl domoci, může jít přes správní soudnictví až k Ústavnímu soudu, případně k soudu pro lidská práva ve Štrasburku.“(4)



Lékaři se neočkují. Píchneme to do dětí

Poté, co se lékaři houfně odmítali očkovat a bylo jisté, že stát vyhodil miliony korun, přišla Česká vakcinologická společnost s geniálním řešením – uvolnit vakcíny pro všechny obyvatele! Média prezentovala odmítání očkování ze stran lékařů jako benefit pro děti. Například server ihned.cz ve svém článku z 25. listopadu 2009 uvedl: „Mnoho lékařů se brání očkování proti H1N1, bojí se vedlejších účinků. Vakcíny se tedy dostanou k většímu počtu nemocných a dětí.“

Proti prasečí chřipce se v ČR očkovalo zhruba 66 000 lidí (5) a státu tak stále zbývalo přes 930 tisíc vakcín. Výrobce vzal sice 300 000 dávek zpět, i tak stály vakcíny a jejich likvidace nemalé peníze.

Vakcíně proti prasečí chřipce ve Švédsku podlehlo víc lidí než nemoci samé

Tak zněl titulek článku z 26. října 2009 na serveru novinky.cz.(6) Ve chvíli, kdy u nás lékaři odmítali očkování a stát řešil, kde udat nakoupené vakcíny, ve Švédsku se rozběhlo vyšetřování úmrtí po očkování. Předseda České vakcinologické společnosti se přesto v lednu 2010 pro server ihned.cz vyjádřil, že není důvod k obavám (7), a to přesto, že Státní ústav pro kontrolu léčiv obdržel během roku 2009 hlášení o závažných nežádoucích účincích po vakcíně proti prasečí chřipce, které zahrnovaly např. Guillan-Barrého syndrom či ztrátu sluchu.(8)

Ve Finsku zjistili v roce 2010, že po očkování proti prasečí chřipce se až 9x zvyšuje riziko vzniku narkolepsie, onemocnění, při kterém postižený upadá proti své vůli do spánku. Výrobce se bránil, že po celém světě bylo podáno přes 31 milionů dávek a hlášeno bylo pouze 162 případů tohoto onemocnění.(9) V roce 2014 byla ovšem v časopise Eurosurveillance publikována klinická studie irských autorů, která potvrdila dřívější závěry finských kolegů.(10) Ty byly stvrzeny také další studií, o které v roce 2017 psal denik.cz.(11)

Za epidemie mohou odmítači

V čem se situace kolem očkování proti prasečí chřipce liší od současné hysterie? Tenkrát se neukazovalo na odmítače očkování jako na původce onemocnění. Lékaři se mohli obávat nežádoucích účinků a očkování nepodstoupit. A to i v případě nařízení. Přitom Listina základních práv a svobod je stále stejná a platná pro všechny lidi bez rozdílu věku, pohlaví, národnosti a náboženského vyznání dnes jako před léty. Mají-li se očkovat dospělí, je očkování volitelné a respektuje se názor pacienta i rizika NÚ, ale bavíme-li se o očkování dětí, je povinnost na prvním místě! Komu to dává smysl, ať zvedne ruku.

Jakoukoliv závažnější změnu zdravotního stavu, ať už fyzického, tak psychického, v časové souvislosti s očkováním je důležité hlásit, evidovat a vyhodnocovat. Hlášení podléhá i pouhé podezření na vedlejší reakci očkování. V ČR provádí evidenci nežádoucích účinků všech léčivých přípravků Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten uvádí, že se hlásí asi jen 2–5 % všech případů. Hlásit může i pacient sám, a to zde: www.olecich.cz/hlaseni-pro-sukl

(1) https://www.novinky.cz/domaci/191010-poslanci-lekari-ockovani-nechteji-radeji-zaplati-pokutu.html

(2) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/pandemie-praseci-chripky-skoncila-celkem-na-ni-zemrelo-pres-18-tisic-lidi.A100810_151837_zahranicni_aha

(3) https://archiv.ihned.cz/c1-39190450-cesti-zdravotnici-odmitaji-ockovani

(4) https://www.novinky.cz/domaci/191010-poslanci-lekari-ockovani-nechteji-radeji-zaplati-pokutu.html

(5) https://www.novinky.cz/ekonomika/220698-cesko-ma-stale-pres-pul-milionu-vakcin-proti-praseci-chripce.html

(6) https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/182663-vakcine-proti-praseci-chripce-ve-svedsku-podlehlo-vic-lidi-nez-nemoci-same.html

(7) https://domaci.ihned.cz/-zdravotnictvi/c1-40275590-ockovani-proti-praseci-chripce-v-cr-nezadouci-ucinky-u-152-lidi

(8) http://www.sukl.cz/sukl/informacni-zpravodaj-nezadouci-ucinky-leciv-1-2010

(9) https://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2011_06.htm

(10) https://www.vitalia.cz/clanky/studie-potvrdila-drivejsi-obavy-nezadouci-ucinky-chripkove-vakciny/

(11) https://www.denik.cz/z_domova/ockovani-proti-chripce-muze-zpusobit-narkolepsii-20170323.html