Naše články a stanoviska

Mýty a fakta o očkování na portálu Ministerstva zdravotnictví obsahují hrubé chyby! Rozalio připraví upřesnění

Ministerstvo zdravotnictví (MZ) roky slibuje webové stránky, na nichž občané budou moci najít souhrnné informace o očkování. Na začátku dubna měl být tento portál spuštěn, ministerstvo zatím na svém současném webu zveřejnilo tři články s videi a odkaz na platný očkovací kalendář. Na nový, informačně obsáhlý a kvalitní web si zřejmě ještě počkáme. Nebo je snad těchto pár článků a videí o očkování to, co MZ již roky slibuje?! Zatím nám tak nezbývá, než některé již vydané informace upřesnit, aby veřejnost byla kvalitně informována.

Mezi zveřejněnými články na webu MZ jsou „Mýty a fakta o očkování“, jimiž ministerstvo chtělo vysvětlit některé informace šířící se o očkování. To se ovšem nepovedlo, v článku jsou zásadní chyby a omyly. Aby tedy nevznikaly mýty mýtů a byla předložena relevantní fakta, rozhodlo se Rozalio pomoci ministerstvu zkvalitnit informace pro veřejnost tím, že uvedené chyby opraví a omyly upřesnění.

V článku totiž MZ překvapivě nepracuje s veškerými dostupnými oficiálními daty. To dokazuje např. tvrzení, že vakcíny nezpůsobují zánět středního ucha. Přitom v příbalovém letáku vakcíny Priorix (proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám) se uvádí infekce otitis media (zánět středního ucha) jako méně častý nežádoucí účinek, což znamená, že se při testování vakcíny a sledování nežádoucích účinků vyskytlo toto onemocnění u jednoho ze sta až tisíce případů.

Dále je v článku označeno jako mýtus, že očkování vyvolává astma či alergie. Přitom ve zpravodaji Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) z roku 2015 je astma uvedeno jako možný nežádoucí účinek po použití vakcíny Boostrix Polio. MZ očividně nevychází z veškerých oficiálních dat! Z jakých zdrojů tedy čerpá?!

„Chápeme, že na ministerstvu mají spoustu další práce i mimo téma očkování, a ne každý se v této tematice vyzná. Snažíme se proto věřit tomu, že když si tvůrci článku neověřili všechny vydávané informace, stalo se tak nedopatřením,“ podotýká Marie Maříková, místopředsedkyně spolku Rozalio. Na webu www.rozalio.cz bude každý týden zveřejněno upřesnění jednoho z „mýtů“ uváděných v článku, a to tak, jak by podle Rozalia měla vypadat kvalitní informace i s odkazy na zdroje. Rozalio v minulosti domlouvalo s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou, že dodá podněty a tipy na okruhy k tématu očkování, které by na slibovaném informačním webu měly určitě být. „V současnosti připravujeme seznam těch nejčastěji dotazovaných informací, o které se lidé zajímají a které nejsou dobře dohledatelné nebo na ně vůbec nelze nalézt kvalitní odpověď.  Ministerstvu i veřejnosti je brzy předložíme,“ prozradila Marie Maříková a dodala: „Pokud chce však ministerstvo zvýšit důvěru veřejnosti v očkování, rozhodně by se mělo vyvarovat takovýchto zásadních přešlapů. A pokud nemá kvalifikované odborné pracovníky pro tvorbu informačního portálu, kteří by dokázali informovat o očkování kvalitně a komplexně, mělo by si je co nejdříve zajistit.“