Naše články a stanoviska

Spalničky, kam se podíváš: mediální mýty a krutá realita

O spalničkách jsme psali v dubnu 2017 v našem stanovisku a také loni v článku Spalničky: nízká proočkovanost není na vině. Spalničkové „šílenství“ se objevuje již tradičně každý rok a s každým dalším případem je médii úspěšně přiživován strach. Jak se manipuluje s veřejným míněním?

Co si máme myslet: Epidemie se objevují kvůli neočkovaným dětem.
Jaká je skutečnost: Problémem jsou především dospělí.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula připouští, že po 25 až 30 letech imunita proti spalničkám vymizí. Starší dospělí tedy již chráněni nejsou a má je chránit „štít“ očkovaných dětí a mladistvých. To je ovšem nedosažitelný stav, protože „případ nula“, tedy osoba, která spustila „epidemii“, byl obvykle dospělý člověk a importovaná nákaza ze zahraničí. Dále se pak nemoc šíří a nakažených dospělých je o poznání víc než dětí. Kde je ta příčina v podobě neočkovaných dětí, jak se stále omílá?!

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula připouští, že po 25 až 30 letech imunita proti spalničkám vymizí. Starší dospělí tedy již chráněni nejsou a má je chránit „štít“ očkovaných dětí a mladistvých. To je ovšem nedosažitelný stav, protože „případ nula“, tedy osoba, která spustila „epidemii“, byl obvykle dospělý člověk a importovaná nákaza ze zahraničí. Dále se pak nemoc šíří a nakažených dospělých je o poznání víc než dětí. Kde je ta příčina v podobě neočkovaných dětí, jak se stále omílá?!

Prevalence IgG protilátek proti spalničkám podle věkových skupin v procentech
       
 18–29 30–39 40–49 50–59 * 60–69 * 70+ *
pozitivní81,14 61,577,53 96,09 97,7198,54
hraniční3,365,353,090,33 0,290
negativní15,533,1619,383,58 21,46
* tato věková skupina nebyla proti spalničkám povinně očkována
       
Obr. 1 Zdroj: Autoreferát disertační práce, autor: npor. MUDr. Renáta Šošovičková, rok 2018

Co si máme myslet: Ochrání nás, když se bude očkovat minimálně 95 % dětí.
Jaká je skutečnost: Ani 99 % očkovaných dětí stačit nemusí.

Teorii, že kvůli nízké proočkovanosti čelíme epidemii spalniček, nepotvrzuje ani situace u našich sousedů, kdy v okrese Trebišov na Slovensku onemocnělo spalničkami 143 osob při 99% proočkovanosti!(1)

A jakou si myslíte, že jsme měli proočkovanost v letech 1990-1991? Byli tenkrát odmítači očkování? Pamatujete si někdo velkou epidemii spalniček? Tehdy totiž bylo v Československé republice nahlášeno 3448 nemocných! Tedy přibližně desetinásobně větší epidemie, než jakým čelíme v posledních letech.

Nechceme si hrát na proroky, ale podobná čísla můžeme v příštích letech znovu očekávat, protože i kdybychom měli proočkováno 100 % batolat, nijak to neochrání dospělé s vyvanutou imunitou, kterých každý rok přibývá.

Obr. 2 Zdroj:   https://www.vakcinace.eu/data//files/hradeckevakcinologickedny2018/cabrnochovah_aktualni_situace_v_blasti_ockovani_u_deti.pdf

Co si máme myslet: Očkováno je v ČR kvůli odmítačům méně než 90 % dětí.
Jaká je skutečnost: Chyba metodiky!

Za skokovým propadem v proočkovanosti není náhlé hromadné odmítání očkování, ale změna očkovacího kalendáře, která se nepromítla do metodiky namátkových kontrol (nazývaných administrativní kontrola proočkovanosti). Ty stále vyhodnocovaly jako plné očkování dvě dávky MMR vakcíny u dětí do věku tří let, zatímco některé děti byly na základě nových pravidel očkovány jen jednou dávkou. Plně naočkovány tedy byly, ale pro statistiku se braly jako neočkované. (2)

Co si máme myslet: Spalničky! Metla lidstva!
Jaká je skutečnost: Úmrtnost na spalničky výrazně klesala už před zavedením očkování, a to díky výživě, hygieně a zdravotní péči.

Spalničky jsou prezentovány jako velmi závažné onemocnění, kterého je nutno se nadmíru obávat. Stále se poukazuje na vysokou míru úmrtnosti, ale data jsou různá. Zatímco v Evropské unii je díky Rumunsku a zasaženým romským osadám úmrtnost vyšší (přes 13 000 případů, z toho 34 úmrtí), na Ukrajině je nižší (cca 54 000 případů, z toho 16 úmrtí). Úmrtí byla primárně spojena s jedinci s poruchou imunity nebo s nízkým socioekonomickým aspektem zasažených oblastí. 
Zajímavé je, že starší lidé na spalničky nevzpomínají jako na metlu lidstva, a to je ve většině případů prodělali.

Obr. 3 Zdroj: http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/3_Trendy_ockovacich_nakaz.pdf?highlightWords=poliomyelitida

 

Co si máme myslet: Očkování nikdy nikomu neublížilo!
Jaká je skutečnost: Ročně je hlášeno cca 1000 závažných vedlejších reakcí (a to zdaleka nejsou hlášeny všechny případy).

Častým tématem jsou komplikace spalniček a rizikovost onemocnění, ale rizika vakcín jsou opomíjena. Kupříkladu MUDr. V. Marešová v rozhovoru pro DVTV uvedla, že se za svoji téměř padesátiletou praxi NIKDY nesetkala se závažnou komplikací po očkování. Tím však popírá i příbalové letáky vakcín!
V České republice podléhají nežádoucí účinky léků (tedy i vakcín) povinnému hlášení. Státní ústav pro kontrolu léčiv přesto uvádí, že hlášeno je přibližně 2–5 % všech případů. Vakcíny jsou na tom s hlášením sice nejlépe, i přesto se předpokládá, že zdaleka nejsou hlášeny všechny nežádoucí reakce po očkování.

Co si máme myslet: Za epidemii mohou odmítači, proto se musí očkovat již očkovaní zdravotníci.
Jaká je skutečnost: Pořád vám to není divné?

V minulých letech se několikrát nákaza zavlečená mezi zdravotníky stala ohniskem dalšího šíření, proto ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vydal nařízení o přeočkování zdravotníků vybraných zdravotnických oddělení. Například ve frýdecko-místecké nemocnici potřebuje kvůli nízké ochraně znovu naočkovat přibližně každý třetí zaměstnanec!

Závěrem…

Teď tu máme epidemie spalniček a hledá se viník. Odborníci opatrně připouštějí, že původní vakcinační program začíná mít trhliny, se kterými se nepočítalo, ale jedním dechem prohlašují, že za návrat spalniček může snižující se proočkovanost. Neříkáme, že je zbytečné očkovat proti spalničkám, ale poukazujeme na to, že příčinu „epidemií“ je potřeba hledat jinde než v odmítání očkování. Spalničky se zde pravděpodobně budou opakovat více a více a skutečně to nezastavíme proočkováním všech batolat. Nařídí snad stát očkování všem dospělým? Co bylo v minulosti započato, nese i své hořké plody. Stát se musí tvářit, že má řešení a že hledá viníka, ale…

(1) http://www.ruvztv.sk/wp-content/pdf_downloads/osypky_24_1_2019_analyza_epidemie_tv.pdf

(2) http://www.khskv.cz/odborna_cinnost/epi/kontrola_proockovanosti_2017.pdf