Naše články a stanoviska

Jak jsme oslavili Giving Tuesday – mezinárodní den dárcovství

Praha, 29. listopadu 2018

Česká republika již třetím rokem oslavovala Giving Tuesday, mezinárodní svátek dárcovství a den dobrých skutků. Letos tento svátek připadl na úterý 27. listopadu. Rozalio při této příležitosti začalo hledat 600 padesátikorunových dárců. A stále v hledání pokračuje…

„Rozalio za dobu své činnosti zažilo odchod několika schopných lidí, což značně ztěžovalo naši práci. Poslední tři roky pracujeme ve stabilním týmu čtyř lidí a několika dobrovolníků. Rádi bychom tento stav udrželi, a aby nám nikdo neodešel za jinou prací, potřebujeme každému ze čtyř stěžejních pracovníků nabídnout odměnu. Financování spolku na toto není v současné chvíli dostačující, zejména proto, že nepobíráme žádné vysoké dotace na provoz. Pokusíme se tedy ve světový den dárcovství a dobrých skutků najít 600 padesátikorunových dárců,“ vysvětlila před zahájením oslav Dáša Sláčalová, fundraiserka spolku Rozalio a nyní dodává: „Padesát korun měsíčně je částka, kterou si může dovolit darovat téměř každý. Nám přitom přináší velkou podporu a v celkovém součtu všech darů nezanedbatelnou částku.“


Projekt na platformě darujme.cz s názvem Najdete 50 Kč? byl spuštěn již 6. listopadu a k dnešnímu dni získalo Rozalio celkem 43 pravidelných dárců. Z toho padesátikorunových dárců se našlo celkem 31, další lidé se rozhodli přispívat jinou částkou. Nejvyšší měsíční dar je 500 Kč, ten posílají dva lidé. Sedm dalších dárců poslalo jednorázový dar. Všem podporovatelům děkujeme!

Obr. 1 Počet pravidelných dárců při určité výši daru

Kromě toho se noví dárci zapojili i do dalších projektů Rozalia. Získali jsme tak pravidelnou podporu v poradenství nebo naší legislativní činnosti.

Díky pravidelným dárcům všech tří projektů získá Rozalio v následujícím kalendářním roce měsíční podporu ve výši 5000 Kč. Původní plán bylo zajistit pro fungování spolku minimálně 30 000 Kč měsíčně. Věříme, že další dárci budou postupně přibývat. Ostatně jsme si pro ně připravili drobnou pozornost, o které si můžete přečíst v projektu Najdete 50 Kč?.

Děkujeme všem, kteří se do oslav Giving Tuesday letos zapojili, ať již finančně nebo v podobě sdílení odkazu na náš projekt. Velmi si vaší pomoci vážíme, protože nám pomáhá v úsilí o svobodné a informované očkování v České republice.

Náš projekt k oslavám Giving Tuesday najdete ZDE. Tiskovou zprávu o celém svátku Giving Tuesday najdete ZDE.

Výsledky letošního ročníku Giving Tuesday v Česku