Naše projekty Naše články a stanoviska

ROZALIO se připojuje ke světovým oslavám Giving Tuesday a hledá padesátikorunové dárce

Praha, 12. listopadu 2018

Česká republika bude již třetím rokem oslavovat Giving Tuesday, mezinárodní svátek dárcovství a den dobrých skutků. Letošní ročník připadá na úterý 27. listopadu 2018. Rozalio chce v tento nejštědřejší den v roce najít 600 dárců, kteří na činnost spolku darují 50 korun měsíčně.

Světový svátek dárcovství a dobrých skutků Giving Tuesday podporuje a oslavuje chuť pomáhat. Oslavy se konají po celém světě vždy ve stejný den, v úterý následujícím po dni díkůvzdání, a to jako kontrast k nákupnímu šílenství na Black Friday. Letos svátek připadá na úterý 27. listopadu 2018, čímž zároveň otevírá charitativní sezónu před Vánocemi a koncem roku. Celý svět se v tento den spojí, aby pomáhal a konal dobro, včetně Česka. Giving Tuesday v Česku zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti.

Rozalio již 12 let různými prostředky zvyšuje informovanost široké veřejnosti o možnostech bezpečného očkování. Komunikujeme s odborníky, poslanci i médii, přednášíme, vedeme e-mailovou, facebookovou a telefonickou poradnu, každoročně pořádáme Očkofórum, předkládáme návrhy na změnu zákonů.
Máme přes 850 členů a 6300 sledujících na facebooku, spolupracujeme celkem s 24 společnostmi, z toho osmi neziskovými. Do oslav Giving Tuesday se zapojujeme s plánem získat aspoň 600 štědrých lidí, kteří by podporovali naši činnost měsíčním darem 50 Kč. Pomůže nám to v příštích letech neustat v práci a nemuset svou činnost vázat na dotace.
„Rozalio za dobu své činnosti zažilo několik odchodů velmi schopných lidí, což značně ztěžovalo práci. Poslední tři roky pracujeme ve stabilním týmu čtyř lidí a několika dobrovolníků. Rádi bychom tento stav udrželi, a aby nám nikdo neodešel za jinou prací, potřebujeme každému ze čtyř stěžejních pracovníků nabídnout odpovídající odměnu. Financování spolku však na toto není v současné chvíli dostačující, zejména proto, že nepobíráme žádné vysoké dotace na provoz. Zkusíme tedy ve světový den dárcovství a dobrých skutků najít 600 padesátikorunových dárců,“ říká Dáša Sláčalová, fundraiserka spolku Rozalio.

Myšlenka Giving Tuesday vznikla v týmu nadšenců v Belfer Center for Innovation & Social Impact v 92nd Street Y, jednom z největších kulturních a komunitních center v New Yorku. Zaměstnanci a zakládající členové v roce 2012 spojili své síly s United Nations Foundation a založili globální hnutí Giving Tuesday, do kterého se nyní zapojuje tisíce organizací a firem z více než 150 zemí světa. „Je neuvěřitelné, jak společnost po celém světě přijala myšlenku Giving Tuesday,“ dodává Henry Timms, zakladatel hnutí Giving Tuesday a výkonný ředitel 92nd Street Y. „Těšíme se na úterý    27. listopadu 2018. Tak vysoká úroveň kreativity, štědrosti, úsilí a množství nových myšlenek a nápadů, jimiž lidé této iniciativě přispěli, je fenomenální.”
Kdo se chce připojit k oslavám Giving Tuesday spolu s Rozaliem, může navštívit stránku výzvy: https://www.giving-tuesday.cz/najdete-50-kc/. Další podrobnosti o Giving Tuesday najdete také na webových stránkách Giving Tuesday (www.giving-tuesday.cz), na Facebooku, nebo na Twitteru a Instagramu.