Naše články a stanoviska

ITÁLIE: Desítky tisíc občanů přiměly italskou vládu zmírnit navrhované změny v očkování

V Itálii již několik měsíců probíhají diskuze k povinnému očkování, které v březnu přerostly v první demonstrace proti chystaným změnám. Celou záležitost uvedlo do pohybu schválení tzv. zákona Saccardiové v Toskánsku (pojmenovaném po Stefanii Saccardiové, poradkyni pro zdravotní a sociální právo v regionální vládě), který nařizuje očkování proti deseti onemocněním jako podmínku pro vstup do jeslí, školek a plaveckých areálů. Naopak region Benátsko má již od roku 2007 očkování dobrovolné, a proto zvažuje dát právě projednávaný celonárodní zákon k ústavnímu soudu.


Italská vláda původně navrhovala povinné očkování dětí do šesti let věku proti dvanácti onemocněním, a to s platností v celé zemi. Zároveň plánovala přísnou kontrolu a vymáhání očkování dětí až do věku 16 let. Kontroly měly být prováděny každoročně a rodičům dětí, u nichž by nebylo možné doložit povinné očkování, měla být uložena pokuta až do výše 7500 eur a v případě opakovaného porušování očkovací povinnosti mohlo dojít až k odnětí rodičovských práv a odebrání dítěte. Zákon začátkem června podepsal prezident republiky.

Lidé, kteří v Itálii bojují za svá práva a svobodu v rozhodování o očkování svých dětí, upozorňují na to, že se v zemi v současné době nevyskytují žádné epidemie, které by vyžadovaly takovéto extrémní kroky. Dále argumentují tím, že neočkování se nerovná přímému ohrožení veřejného zdraví. Podle našich informací zorganizovali po celé Itálii za poslední tři měsíce více než dvacet demonstrací, kterých se zúčastnily desítky tisíc lidí. V Pesaru se 8. července sešlo 50-60 tisíc demonstrujících a přes milion osob sledovalo live stream.

Tato občanská aktivita donutila italské zákonodárce zmírnit chystané změny, o nichž v současné době diskutuje Senát. Nový zákon by měl tedy nařizovat očkování proti deseti onemocněním, rozšíří povinné očkování pro školský a zdravotnický personál, pokuty budou ve výši 100-500 euro a nebudou zpochybňována rodičovská práva. Očkování bude prováděno ve věku od devíti týdnů do šestnácti let. Stále však není jisté, v jakém znění nakonec zákon bude schválen. Pro hlasování o přesném znění zákona chybělo v Senátu ve čtvrtek 13. července třináct senátorů, probíhala tedy pouze diskuse, další zasedání je naplánováno na úterý 18. července. Schválený zákon by měl platit již od září tohoto roku!

Další zajímavé informace

  • Na manifestaci v Římě konané dne 11. června přišlo více než 15 tis. občanů
  • Lidé bojující za svobodnou volbu v očkování se sami označují jako FREEVAX
  • V Itálii platí zákon (210/92) kompenzující osoby poškozené očkováním; dosud bylo podle něj (dle našich informací) odškodněno více než 600 osob
  • Na facebooku se organizuje výprava z České republiky do Terstu, kde bude v sobotu 29. července probíhat další z plánovaných manifestací, více ZDE

Aktuality

20. července 2017

Italský Senát schválil ve čtvrtek 20. července návrh zákona o plošném očkování dětí, o kterém ještě v pátek 28. července bude hlasovat Poslanecká sněmovna. 
Upravené znění zahrnuje změny, které byly navrženy zdravotní komisí v Senátu, a to nižší pokuty do 500 eur, 10 povinných očkování pro přijetí do veškerých předškolních a školních institucí do 16 let věku dítěte – obrna, záškrt, tetanus, hepatitida B, černý kašel, Haemophilus influenzae typu B, přičemž očkování proti spalničkám, zarděnkám, příušnicím a planým neštovicím se zavádí na zkušební dobu tří let /do 2020/. Velmi doporučená jsou očkování proti meningokokům B a C, pneumokokům a rotavirům.