V médiích

Hovorka (KDU-ČSL): Co uděláte pro plošné zavedení screeningu novorozenců?

13. 7. 2017, parlamentnilisty.cz

Interpelace poslance Ludvíka Hovorky na ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka ve věci screeningu imunity novorozenců na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 7. 2017.

Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, v České republice je možnost zajistit screening – to je plošné zjišťování – nedostatku imunity novorozenců. Závažné vrozené poruchy imunity se v naší populaci vyskytují četněji než vrozené metabolické vady. Bez screeningového vyšetření se vrozená porucha imunity u dítěte, které je v prvních měsících života chráněno protilátkami od matky, nemusí po narození projevit. Odhalí se většinou později. U dětí s poruchou buněčné imunity se proto nesmějí podávat živé vakcíny, neboť u nich místo ochrany mohou vyvolat onemocnění s velmi vážnými následky. To se týká rotavirových vakcín, pak BCG vakcíny i vakcíny proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím MMR.


V nedávné době proto připravili lékaři pro Českou republiku screeningové vyšetření vrozených poruch buněčné a protilátkové imunity nazvané TREC a KREC. Laboratorní vyšetření je dostupné na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně a na 2. lékařské fakultě Karlovy univerzity v Praze. Tato vyšetření zachytí ihned po narození poruchy imunity. Screeningové vyšetření je běžné ve Spojených státech a je zavedeno v Norsku. Screening deficitu imunity připravil již před několika lety docent Vojtěch Thon z Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně. V současné době jsou naši lékaři schopni díky klinickým a laboratorním vyšetřením ze suché krevní kapky novorozence včas odhalit některou ze závažných poruch imunitního systém a zahájit včasnou léčbu. Je to vyšetření velmi levné a velmi nákladově efektivní.

Vážený pane ministře, co uděláte pro plošné zavedení tohoto screeningu v České republice?

Dále bych se chtěl zeptat, protože se na mě obrátilo několik rodičů s dotazem na možnost přístupu k alternativním vakcínám v České republice proti vakcínám připravovaným na buněčných liniích pocházejících z tkání uměle potracených lidských plodů. Tyto alternativy (upozornění na čas) jsou dostupné pouze v Japonsku. Je možno a za jakých podmínek zpřístupnit zájemcům v České republice japonské vakcíny, zejména MMR a hepatitidu A, například v rámci specifického léčebného programu?

Děkuji za případnou odpověď.

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Hovorka-KDU-CSL-Co-udelate-pro-plosne-zavedeni-screeningu-novorozencu-495963