Videa a zvukové záznamy Odborné články, studie

Vyšetření TREC a KREC v České republice

Každé dítě má právo na bezpečnou vakcinaci, která musí být provedena včas, aby vakcína dokázala zajistit účinnou ochranu. V případě použití tzv. živých vakcín (jako je např. vakcína proti rotavirům, proti tuberkulóze a další) je nutné před jejich podáním v prvním roce života dítěte vědět, že u dítěte není závažná vrozená porucha imunity. Ta se nemusí hned po narození projevit, neboť je dítě v prvních měsících života chráněno také přenosem imunity od své matky.

Vyšetření je doporučeno provést v prvním roce života dítěte nebo při podezření na poruchu T- nebo B-lymfocytů v rámci vrozených poruch imunity. Vždy je významné provést vyšetření před podáním živé očkovací látky (např. rotavirová vakcína, BCG, případně další) v prvním roce věku života, neboť umožní jejich správné a bezpečné podání.

Závažné vrozené poruchy imunity se ve středoevropské populaci vyskytují se srovnatelnou nebo vyšší četností, než běžně vyšetřované vrozené metabolické vady. Bez screeningového vyšetření se však vrozená porucha imunity u dítěte, které je v prvních měsících života chráněno také protilátkami od matky, nemusí hned projevit.

Na video k testu se můžete podívat ZDE, nebo níže.

Veškeré další informace získáte na webu: ockovani-imunita.cz