Školky, ŠVP a ZA Naše články a stanoviska

Slovensko odmítlo omezovat děti ve školkách kvůli očkování! V ČR se diskriminace naopak preferuje

Bratislava a Praha 5. prosince 2019

Národní rada Slovenské republiky dnes hlasovala o návrhu novely zákona, kterým měla přikázat poskytovatelům předškolního vzdělávání přijímat pouze děti, které jsou řádně očkované, nebo mají doklad, že jsou proti nákaze imunní, nebo mají trvalou kontraindikaci. Dosud tohle omezení na Slovensku neplatilo, a tak do školek mohly nastoupit i neočkované děti.

Změnu podmínek předškolního vzdělávání navrhlo ministerstvo zdravotnictví, které zároveň chtělo zrušit skutkovou podstatu přestupku za nepodrobení se očkování. Odůvodněním bylo, že lidé nemohou být trestáni dvakrát za jeden přestupek!

Návrh zákona však dnes nenašel v Národní radě potřebnou podporu a nebyl schválen! Děti předškolního věku tak na Slovensku mohou dále navštěvovat školky bez omezení.

Inspirací pro znění návrhu byla česká legislativa, konkrétně § 50 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, který byl slovenským ministerstvem v podstatě zkopírován.
Rozalio proto v srpnu napsalo slovenským zákonodárcům otevřený dopis se zkušenostmi z české praxe. Dopis si můžete přečíst ZDE

Novela zákona omezující vstup do školek se v České republice také právě projednává. Rozalio proto iniciovalo petici za odstranění diskriminace dětí v přístupu do kolektivů v rámci povinného očkování. Ta požaduje zrušení omezení povinným očkováním pro předškolní vzdělávání, ale také zrušení omezení pro přístup na školy v přírodě a zotavovací akce. Ministerstvo zdravotnictví jde opačným směrem a represivní opatření ještě přitvrzuje.